Pedagogiek
Bij ZieZaZo ligt de focus op een solide pedagogische aanpak die de ontwikkeling van elk kind bevordert. Geïnspireerd door erkende opvoedingsprincipes, bieden we een veilige en stimulerende omgeving waarin kinderen zich kunnen ontplooien.
Visie
Onze ZieZaZo kinderopvang visie is geïnspireerd door de kinderarts en pedagoog Emmi Pikler. Daarnaast vind je ook facetten terug van de pedagogische benadering “Regio Emilia” en de zienswijze van prof drs Riksen – Walraven.
De ZieZaZo-visie zie je overal terug; in de werkwijze van de medewerkers, het dagprogramma, het speelgoed & spelmateriaal, maar ook in de inrichting van de groepsruimtes, hal, gymzaal, atelier en tuinen. Wij geloven in horizontale groepsindelingen, zowel in de dagopvang als de buitenschoolse opvang, zodat ieder kind de aandacht en ruimte krijgt die het verdient.
Voor een gedetailleerde vertaling van onze visie naar de praktijk van onze kinderopvang verwijzen wij je naar ons pedagogisch beleidsplan.
personeel
Bij ZieZaZo geloven we dat een kind pas echt kan ontdekken wanneer het zich veilig en geborgen voelt. Deze voorwaarden zijn cruciaal voor groei en ontwikkeling, en daarom besteden we veel aandacht aan dit opvoedingsdoel. Goed opgeleid personeel is hierbij van groot belang; onze medewerkers zijn de sleutel tot een veilige, betrouwbare en kwalitatieve kinderopvang.
We zijn voortdurend op zoek naar de “pareltjes” die onze kinderopvangvisie kunnen ondersteunen en uitdragen. Niet alle pedagogisch medewerkers zijn hiervoor geschikt, en daarom zijn we bijzonder trots op ons team. Onze medewerkers zijn enthousiast, betrokken en streven ernaar om de beste kinderopvang te bieden.
Daarnaast worden zij begeleid, opgeleid en ondersteund door onze pedagogisch coaches, zodat ze continu kunnen groeien in hun rol en de kinderen optimaal kunnen begeleiden.
speelgoed
Bij ZieZaZo creëren we een omgeving waarin elk kind de ruimte krijgt om zich op zijn eigen tempo en manier veilig en gezond te ontwikkelen. Hierdoor krijgen de talenten, kwaliteiten en creatieve vermogens van alle kinderen volop de kans om tot bloei te komen.
Spel is een essentieel middel voor de ontwikkeling van kinderen, en wij faciliteren, begeleiden en verrijken dit proces. Onze pedagogisch medewerkers zijn deskundig in het herkennen van de behoeften van de kinderen.
Bij ZieZaZo hebben we verrassend en uitdagend speelgoed in huis dat alle ontwikkelingsgebieden stimuleert en kinderen uitdaagt. Hierdoor vervelen kinderen zich nooit en leren ze niet alleen zichzelf en hun eigen mogelijkheden kennen, maar ook die van anderen en de wereld om hen heen.
pedagogisch beleidsplan
Bij ZieZaZo streven we naar de optimale ontwikkeling en het welzijn van elk kind. Hoe we dit bereiken, is beschreven in ons pedagogisch beleidsplan. Dit plan omvat een breed scala aan ontwikkelingsfacetten, zoals motorische, zintuiglijke en taalontwikkeling, evenals sociaal-emotionele en creatieve ontwikkeling, en normen en waarden. Een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en een gevoel van veiligheid zijn essentiële elementen die het welzijn van kinderen vergroten. We begrijpen dat kinderen zich pas optimaal kunnen ontwikkelen als hun welzijn gewaarborgd is.
Onze pedagogisch medewerkers hebben aandacht voor elk kind. Ze weten hoe ze een gevoel van veiligheid kunnen bieden, wanneer ondersteuning nodig is, en wanneer ze een kind kunnen aanmoedigen in zijn of haar zelfstandigheid. We werken met doordachte dagprogramma’s, die echter flexibel zijn zodat we kunnen inspelen op de behoeften van de kinderen. Rust en regelmaat bieden structuur, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid.
Bij ZieZaZo verdiepen we ons in alle facetten van ontwikkeling en blijven we ook zelf leren. We investeren veel tijd in de opleiding en coaching van ons personeel. Ons pedagogisch beleid is een leidraad voor onze medewerkers en wordt jaarlijks geactualiseerd, omdat ook wij ons blijven ontwikkelen.
We hebben aparte pedagogische plannen voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Dit onderscheid is belangrijk omdat de behoeften en ontwikkelingsfases van peuters en oudere kinderen aanzienlijk verschillen. De aanpak in het kinderdagverblijf richt zich op het creëren van een veilige basis voor jonge kinderen, terwijl de buitenschoolse opvang zich richt op het stimuleren van zelfstandigheid en sociale interactie in een meer uitdagende omgeving.
Voor ouders is ons pedagogisch beleid van belang, omdat het inzicht biedt in de ontwikkelingsaspecten waar onze aandacht naartoe gaat en hoe we de opvang vormgeven en organiseren. Het volledige beleidsplan is beschikbaar om in te zien op locatie.
Pedagogische aspecten
kinderdagverblijf
Een succesvolle wenperiode is essentieel voor het slagen van de kinderopvang. Of het nu gaat om een baby die voor het eerst naar het kinderdagverblijf komt of een dreumes die intern doorgaat naar de volgende groep, wennen is van groot belang en bepaalt in grote mate het succes van de opvangtijd. Bij ZieZaZo zijn we ons hier zeer van bewust.
Een maand voor de start nemen wij contact op met de ouders om een intake te plannen. Tijdens deze intake bespreken we belangrijke zaken, waaronder het wennen. Wist je dat het wennen al voor de start van de opvang plaatsvindt? We vinden het zo belangrijk dat we dit kosteloos aanbieden.
We begrijpen dat niet alleen de kinderen, maar ook ouders en pedagogisch medewerkers deze tijd nodig hebben. Daarom nemen we de tijd voor het wenproces, dat we in diverse stadia onderscheiden en samen doorlopen. Er is geen vaste tijdslimiet; elk kind went op zijn eigen tempo. Dit maakt niet uit, want we zorgen ervoor dat er voldoende tijd is om het wenproces soepel te laten verlopen.
Bij ZieZaZo heeft elk kind een eigen mentor, die als eerste aanspreekpunt voor ouders fungeert en de ontwikkeling en het welbevinden van het kind nauwlettend volgt.
De overige pedagogisch medewerkers in de groep zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het welzijn van alle kinderen. Voor dagelijkse zaken kunnen ouders ook bij hen terecht.
De mentor volgt zorgvuldig de ontwikkeling en het welbevinden van je kind. Hiervoor gebruiken wij het observatiesysteem ‘PRAVOO’ als leidraad, wat ons houvast biedt om op een consistente manier naar het welzijn en de ontwikkeling te kijken. We begrijpen dat ieder kind zich op zijn of haar eigen tempo en manier ontwikkelt—er is geen goed of fout. Wel houden we de voortgang goed in de gaten, zodat we kunnen inspelen op de behoeften van het kind en waar mogelijk uitdaging kunnen bieden.
Twee keer per jaar voeren we oudergesprekken, waarin we onze bevindingen delen en samen met ouders bespreken.
Onze pedagogisch medewerkers hebben een gedegen training gevolgd in PRAVOO en worden regelmatig bijgeschoold. Daarnaast is observatievaardigheid een belangrijk onderdeel van de Pikler-opleiding, wat de kwaliteit van onze observaties verder versterkt.
De overgang naar de basisschool en BSO brengt altijd spanning met zich mee. Voor het eerst naar school gaan is een grote stap en vaak gaat deze samen met een overstap naar de BSO, bij ZieZaZo of elders. Deze veranderingen kunnen niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders spannend zijn.
Hoe prettig is het als je de nieuwe school of BSO iets kunt meegeven over de ontwikkeling van je kind? Waar ze in uitblinken, wat ze uitdagend vinden, waar hun interesses liggen en wat hen op hun gemak stelt. We ondersteunen ouders en kinderen graag in deze overgang, uiteraard altijd op verzoek van de ouders.
De nieuwe school of BSO kan ook rechtstreeks contact met ons opnemen. Indien gewenst kunnen wij de observaties die we via PRAVOO hebben verzameld, overdragen. Zo heeft de nieuwe school of opvang meteen een compleet beeld van je kind.
BSO
Een succesvolle wenperiode is cruciaal voor het slagen van de buitenschoolse opvang (BSO). Als je doorstroomt vanuit ons kinderdagverblijf, ben je al bekend met de BSO en kent iedereen elkaar binnen onze kleine kinderopvang. In dat geval doorlopen wij als kinderdagverblijf het wenproces met je kind, zodat ouders hiervoor niet naar ZieZaZo hoeven te komen.
Wel plannen we een intakegesprek om belangrijke zaken te bespreken, waaronder hoe het wennen in zijn werk gaat.
Ben je nieuw? Dan nemen we een maand voor je start contact op met je ouders om een intake te plannen. Tijdens deze intake bespreken we belangrijke zaken, waaronder het wennen. Wist je dat het wennen al voor de start van de opvang plaatsvindt? We vinden het zo belangrijk dat we dit kosteloos aanbieden.
We begrijpen dat niet alleen de kinderen, maar ook ouders en pedagogisch medewerkers deze tijd nodig hebben. Daarom nemen we de tijd voor het wenproces, dat we in diverse stadia onderscheiden en samen doorlopen. Er is geen vaste tijdslimiet; elk kind went op zijn eigen tempo, en dat maakt niet uit, want we zorgen ervoor dat er voldoende tijd is om het wenproces soepel te laten verlopen.
Bij ZieZaZo heeft elk kind in de buitenschoolse opvang (BSO) een eigen mentor. Deze mentor fungeert als een vertrouwenspersoon voor je kind en is tevens het eerste aanspreekpunt voor ouders. Ze volgen de ontwikkeling en het welbevinden van je kind nauwlettend en zorgen ervoor dat je kind zich veilig en ondersteund voelt.
De overige bso-pedagogisch medewerkers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het welzijn van alle kinderen. Voor dagelijkse zaken en vragen kunnen ouders ook bij hen terecht, zodat er altijd een luisterend oor is voor zowel kinderen als ouders.
Bij ZieZaZo leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen spullen en activiteiten. Ze worden aangemoedigd om eigen keuzes te maken en zelfstandig te spelen, maar ook om stap voor stap steeds zelfstandiger te worden. Zo komt er bijvoorbeeld een moment dat kinderen zelf de weg naar de BSO vanuit school willen afleggen.
Deze groei in zelfstandigheid begeleiden we zorgvuldig en in nauw overleg met ouders. Samen bouwen we aan deze belangrijke vaardigheden in het tempo dat bij elk kind past, met veel ruimte voor individuele voorbeelden en persoonlijke successen.
Voor dagelijkse zaken en vragen kunnen ouders ook bij hen terecht, zodat er altijd een luisterend oor is voor zowel kinderen als ouders.
Bij de BSO krijgen kinderen volop de ruimte om vriendschappen te sluiten, samen te spelen en samen te werken. Dit bevordert hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen.
In de BSO is het belangrijk dat kinderen na school kunnen ontspannen en kiezen hoe ze hun tijd willen invullen. Er is een variatie aan activiteiten en speelhoeken waarin ze hun eigen interesses kunnen verkennen.
Een groepsvergadering op de BSO is een waardevol moment voor kinderen om actief mee te denken en hun stem te laten horen. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken de kinderen gezamenlijk ideeën voor activiteiten, eventuele uitdagingen, en zelfs regels die voor de hele groep gelden.