Voorschoolse Educatie (VE)
van spelen en leren word je vrolijk!
De peuterschool zorgt voor een speelse en educatieve voorbereiding op de basisschool. Peuters kunnen al heel veel en vinden het leuk om hierin uitgedaagd te worden. Wij stimuleren de taalvaardigheid, maar ook de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling. Daarnaast bevorderen wij de zelfredzaamheid van kinderen en het (leren) samenspelen met andere kinderen. Maar ook de normen en waarden worden niet vergeten.
Op de peuterschool in Harmelen bieden wij een vorm van Voorschoolse Educatie aan met het VE programma van Sporen. Onze peuterschool locatie in Harmelen is officieel VE geregistreerd.
Met behulp van de methode Sporen zijn tien thema’s ontwikkeld die aansluiten bij de belevingswereld van peuters. De poppen Jip en Tess zijn daarbij de speelkameraadjes van de kinderen. Binnen het VE programma is er aandacht voor de vier ontwikkelingsdomeinen: taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische & sensitieve ontwikkeling en rekenprikkels. Door middel van speelse activiteiten stimuleren en verrijken we de ontwikkeling. Dit biedt kinderen die kans hebben op een ontwikkelachterstand, een betere start op de basisschool. Uiteraard werkt een rijke leeromgeving voor alle kinderen positief!
Het consultatiebureau bepaalt of een kind een indicatie krijgt voor voorschoolse educatie. Peuters met een voorschoolse indicatie mogen 960 uur tot ze naar de basisschool gaan naar de peuteropvang. Wij verdelen deze uren over 3 ochtenden, de laatste 12 weken voor de overgang naar de basisschool over 4 ochtenden.
Heeft u al een indicatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.
peuterschoolgroep Harmelen
We starten de dag met het kringgesprek. Niet alle kinderen hebben al de rust om de hele tijd tijdens het gesprek vol aandacht mee te doen. dat is niet. Zij mogen dan rustig zelf gaan spelen.
Tijdens het kringgesprek zingen we elke dag samen liedjes, wat niet alleen gezellig is maar ook helpt bij het ontwikkelen van taalvaardigheden. Elke dag komt de liedjesmand tevoorschijn, waaruit een kind een kaartje mag trekken. Het liedje op dat kaartje wordt dan gezongen. Dit draagt bij aan ritmegevoel, luistervaardigheid en het leren onthouden van woorden, terwijl het ook zorgt voor een leuke en interactieve groepsactiviteit.
Tijdens het kringgesprek zingen we elke dag samen liedjes, wat niet alleen gezellig is maar ook helpt bij het ontwikkelen van taalvaardigheden. Elke dag komt de liedjesmand tevoorschijn, waaruit een kind een kaartje mag trekken. Het liedje op dat kaartje wordt dan gezongen. Dit draagt bij aan ritmegevoel, luistervaardigheid en het leren onthouden van woorden, terwijl het ook zorgt voor een leuke en interactieve groepsactiviteit.
Bij de peuterschool werken we met kleine groepjes. Een juf begeleidt maximaal 8 kinderen, zodat er voldoende aandacht en tijd is voor begeleiding. We willen de peuters ook voorbereiden op de grotere groepen op school. Daarom bestaat de hoofdgroep uit twee groepjes en omvat maximaal 16 peuters.
Bij onze peuterschool staat de motorische ontwikkeling van kinderen centraal. We creëren een omgeving waarin peuters hun fijne en grove motoriek op een speelse manier kunnen ontwikkelen.
We organiseren diverse bewegingsactiviteiten, zoals klimmen, rennen, springen, en het spelen met ballen. Deze activiteiten bevorderen kracht en balans, en zorgen voor plezier in beweging.
Daarnaast stimuleren we de fijne motoriek door knutselen, tekenen en werken met kleine voorwerpen. Dit helpt de peuters hun hand-oogcoördinatie te verbeteren en hun creativiteit te uiten.
Door te spelen en te ontdekken met verschillende materialen en speeltoestellen leren kinderen wat hun lichaam kan. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en bevordert hun onafhankelijkheid.
De kinderen eten aan lage tafels, waar ze leren om zelfstandig hun eigen brood te smeren. Tijdens het speelmoment kiezen ze vrij wat ze willen doen: puzzelen, knutselen, spelen in de huishoek of bouwhoek, een boekje lezen, of klimmen en klauteren.
Oudere kinderen helpen de jongere, wat hun gevoel van verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen versterkt. Tegelijkertijd voelen de 2-jarigen zich veilig bij de oudere kinderen, wat hun eigen zelfvertrouwen verder bevordert.
Bij de peuterschool van Kinderopvang ZieZaZo staat autonomie centraal.
Kinderen hebben de vrijheid om hun eigen keuzes te maken, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling en zelfvertrouwen. Deze benadering helpt hen niet alleen om onafhankelijker te worden, maar ook om een verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen.
De peuters krijgen gedurende de dag volop keuzes, maar op een manier die haalbaar blijft. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen uit twee of drie soorten beleg en bij fruit hebben ze ook enkele opties. Daarnaast kunnen ze beslissen of ze zelf hun jas willen aantrekken of hulp nodig hebben.
Op deze manier worden ze de hele dag uitgedaagd om na te denken over hun keuzes.
De dagelijkse routine in de groep biedt kinderen een gevoel van structuur, wat hen voorbereidt op het schoolleven waar consistentie van groot belang is. Door het gebruik van dagkaarten krijgen kinderen visuele aanwijzingen over wat ze kunnen verwachten tijdens de dag.
De dagkaarten worden elke ochtend gepresenteerd en helpen kinderen om de volgorde van activiteiten te begrijpen. Ze leren hoe ze hun dag kunnen plannen en wat er van hen wordt verwacht. Dit bevordert niet alleen hun zelfstandigheid, maar ook hun vermogen om zich aan routines te houden.
Bovendien stimuleert het gebruik van dagkaarten de ontwikkeling van hun taalvaardigheid, doordat ze leren praten over de activiteiten die komen gaan en terugkijken op wat ze hebben gedaan. Op deze manier worden de kinderen voorbereid op de structuur en routine die ze in de basisschool zullen tegenkomen.
In de peuterschool leren de kinderen de eerste regels en raken ze steeds meer betrokken bij dagelijkse taken, zoals opruimen. Peuters beginnen langzaam te leren zich aan afspraken te houden, maar hun vermogen om dit te doen verschilt per kind. Op deze leeftijd zijn ze vaak nog bezig met het begrijpen van regels en grenzen.
In de peutergroep van Peuterschool ZieZaZo speelt sociale interactie een belangrijke rol. De peuters leren samen te spelen, te delen en bouwen hun eerste vriendschappen op. Door met elkaar te praten en samen te werken tijdens het spel, ontwikkelen ze hun communicatieve vaardigheden. Ze leren empathie te tonen en rekening te houden met de gevoelens van anderen. In een groepssetting ontdekken ze ook de eerste sociale regels, zoals luisteren en wachten op hun beurt, als voorbereiding op de schooltijd.
Kinderen leren veel van elkaar; zo fungeren de 3-jarigen vaak als rolmodellen voor de 2-jarigen. Dit stimuleert sociale vaardigheden zoals delen, samenwerken en communiceren in een veilige, ondersteunende omgeving.
Peuterschool ZieZaZo Harmelen biedt ook een VE-programma aan. Kinderen uit de gemeente Woerden kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Daarnaast kunnen ook kinderen zonder VE-indicatie, die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, een deel van de kosten via de gemeente Woerden vergoed krijgen.
Een peutergroep bereidt kinderen op een speelse manier voor op de basisschool. Ze wennen aan routines zoals in de kring zitten, luisteren, en zelfstandig taken uitvoeren, zoals opruimen en jas aandoen. In een grotere groepsdynamiek leren ze basisregels en ervaren ze hoe het is om deel uit te maken van een leeromgeving, wat hun overgang naar school vergemakkelijkt.
“Zo krijgt je kind een sterke basis voor een soepele overgang naar de basisschool, waar zelfstandigheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden centraal staan.”
“Een dag VE bij de peuterschool.”
Peuterschool ZieZaZo biedt veel meer dan alleen kinderopvang. Ons doel is een optimale ontwikkeling van jouw kind. Dagelijks zetten onze pedagogisch professionals zich met hart en ziel in om dit mogelijk te maken.
Bij ZieZaZo zit je kind met leeftijdsgenootjes in een groep. Dit geeft ons de mogelijkheid om de dagindeling af te stemmen op de behoefte en ontwikkeling passend bij de leeftijd van je kind. De dag verloopt in een vast ritme. Dit geeft houvast, duidelijkheid en een vertrouwd gevoel aan je kind. We creëren er structuur en veiligheid, precies wat je kind nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen. Wij dagen de kinderen uit, stimuleren hun zelfstandigheid, hun eigen verantwoordelijkheid en helpen bij het ontdekken van de eigen talenten.
8:30 brengmoment
Om 8:30 breng je je kind en er vindt een warme overdracht plaats. Tijdens zo’n overdracht wordt er gevraagd hoe het met je kind gaat en of er bijzonderheden zijn. Het contact met ouders en kinderen staat centraal.
kring
Samen in de kring! Tijdens deze momenten besteden we aandacht aan zingen, interactief voorlezen of een kringgesprek. We bekijken ook de dagritmekaarten, waarop verschillende activiteiten zijn afgebeeld. Deze kaarten bieden de kinderen houvast, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en vertrouwen.
vrij spel
Er is tijd voor vrij spel in verschillende hoeken met verschillende materialen. Denk hierbij aan een puzzel maken, in de huishoek of met bouw- en constructiemateriaal spelen. De peuters beginnen samen te spelen, waardoor rollenspellen en eerste vriendschappen ontstaan. In de aantrekkelijke speelhoeken met diverse materialen leren ze onder begeleiding van de pedagogisch medewerker zelf oplossingen te vinden bij verdriet of ruzie om speelgoed.
tussendoortje
Tijdens de fruitmomenten krijgen de kinderen de kans om te genieten van vers fruit en te drinken van water of thee. Jij als ouder zorgt voor het fruit en een verantwoord tussendoortje, terwijl wij het drinken verzorgen. Dit moment biedt niet alleen rust, maar ook een sociale gelegenheid waar gezelligheid, kletsen en rekening houden met elkaar centraal staan.
lunch
Met z’n allen een boterham eten. De handen worden gewassen en de kinderen zoeken een plekje uit rond de tafel. Bij de peuterschool genieten de kinderen van hun lunch aan lage tafels. De kinderen worden gestimuleerd om zelf hun boter op de boterham te smeren. Voor het eten zingen we het ‘Eetsmakelijk’ lied en beginnen we aan de lunch, een gezellige boel! Er wordt gesproken over de ochtend. Tijdens het eten staat gezellig samen zijn centraal.
toiletmoment
Tijdens dit moment staat het naar het toilet gaan en het verschonen centraal, dit om de zindelijkheid van de kinderen te stimuleren. Uiteraard kunnen kinderen altijd aangeven dat ze naar het toilet moeten of luier dragende kinderen indien nodig verschoond moeten worden.
buiten spelen
Lekker met z’n allen naar buiten. Tijdens het buitenspelen is er ruimte voor vrij spel in de buitenlucht, maar worden er ook activiteiten aangeboden. Er is veel ruimte voor de ontwikkeling van de grove motoriek.
13:30 ophaalmoment
Het is tijd om je kind op te halen. Je mag op de groep komen om de sfeer te proeven, vragen te stellen en te zien waar je kind mee bezig is. Ook is er tijd om met de pedagogisch medewerker kort en informeel te praten over de activiteiten en of bijzonderheden.
Meer lezen over.......
Opvangkosten VE
Heb je recht op een VE-subsidie? Dan is je eigen maandelijkse bijdrage €36,73 en wordt de rest door de gemeente Woerden rechtsreeks aan de peuteropvang vergoed.